Bijgewerkt in december 2023

Vanaf 1976 zijn wij in het bezit van onze kennelregistratie, waarna er meerdere diploma's volgden, om zo goed mogelijk een kennel te laten fungeren!

De diploma's die zijn behaald zijn de volgenden:

1. Kennelregistratie   2. Bewijs van vakbekwaamheid   3. EHBO-diploma  4.Algemene Kynologische Kennis    5. Extrieur en Bewegingsleer

Scroll naar beneden voor de diploma's

Inmiddels keur ik met grote regelmaat al zo' 30 jaar in binnen en buitenland met veel plezier.

 Voor een indruk betreft mijn keuringen kijk hiervoor op de pagina keuringen of klik op bovenstaande foto!

Na het behalen van mijn diploma Extrieur en bewegingsleer in 1989 ben ik geslaagd voor vele rasexamens en inmiddels bevoegd voor/als BIS-keurmeester (BEST IN SHOW-keurmeester) en FCI-keurmeester voor het keuren van de volgende FCI-rasgroepen en rassen:

FCI Groep 2: Pinschers en Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennehonden

Affenpinscher, Duitse Dwergpinscher, Tibetaanse Mastiff

*

FCI Groep 3: Terriers

Biewer Terriers, Engelse Toy Terrier, Silky Terrier, Yorkshire Terrier

*

FCI Groep 5: Keeshonden en Oertypen

Groepskeurmeester

Dit houdt in dat ik bevoegd ben alle rassen binnen deze rasgroep te mogen keuren.

*

FCI Groep 7: Voorstaande honden

Stabyhoun

*

FCI Groep 8: retrievers, Spaniels en Waterhonden

Wetterhoun

*

FCI Groep 9: Gezelschapshonden

Groepskeurmeester

Dit houdt in dat ik bevoegd ben alle rassen binnen deze rasgroep te mogen keuren.

*

BIS KEURMEESTER

(BEST IN SHOW KEURMEESTER)

***

 

Inmiddels heb ik op 14 oktober 2023 de Gouden Erespeld in ontvangst mogen nemen.

Uitgereikd door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland.

Waar wij beide zeer trots op zijn!

Hieronder volg de tekst die voorgelezen werd voor de uitreiking!

P.C. (INEKE) ZWAARTMAN-PINSTER

Wie kent haar nu niet? Al bijna 50 jaar bent u actief in de kynologie. En het startte met de Cavalier King Charles Spaniel in 1975. Wendy, een blenheim teefje, kwam, zag en overwon. Al snel kwam de drang om te fokken naar boven en een kennelnaam werd aangevraagd en toegekend. De bij u geboren honden zouden vanaf 1976 door het leven gaan met de familienaam "Het Zwaard". In 1977 werd het eerste nest geboren uit Wendy. De jaren daarna stonden in het teken van dit ras dat uw hart gestolen had. In eerste instantie richtte u zich op de blenheim kleur maar later kwam daar ook een driekleur bij en ook de rode kleur werd niet vermeden. De reu Sorata Joseph bijvoorbeeld behaalde diverse titels en werd in 1983 zelfs Beste van de KCM van de Cavalier Club in Nederland.

Voor het gezond houden van uw lijn en om de nodige genetische variatie te waarborgen haalde u regelmatig honden bij andere fokkers, al dan niet in Nederland of in het buitenland. Uw Cavaliers werden onderzocht op hart, ogen, knieën en algemene conditie alvorens ze in te zetten in de fokkerij. In 2006 fokte u uw laatste nestje Cavaliers.

Want intussen had ook de Tibetaanse Spaniel, of zoals ze liefhebbend genoemd worden Tibbies, in 1995 zijn intrede gedaan in huize Zwaartman. Ook hierbij hebt u regelmatig honden uit andere lijnen gebruikt om de lijn te verbeteren en gezond te houden. De eerste Tibbie die de roedel mocht versterken was Hussy-Gussy v.’t Burgtse Hof. Met haar fokte u uw eerste nestje Tibbies in 1998, met een reu die eveneens uit de kennel v.’t Burgtse Hof kwam. Deze twee vormden de basis van uw Tibbie-lijn. Hussy-Gussy werd ook uw eerste kampioen binnen dit ras.

Met fokken van de Cavaliers bent u dan wel gestopt maar nog steeds worden er met liefde, inzet en plezier Tibetaanse Spaniel-nesten geboren. De laatste in januari dit jaar waarvan u een reu en teef nog op uw naam hebt staan.

In de "Het Zwaard"-lijn van beide rassen kunnen we een lange lijst van kampioenen presenteren.

De aandacht voor type en gezondheid bij het fokken beloonde zichzelf door respect van andere fokkers zowel in Nederland als daarbuiten en daarnaast dus ook een imposante lijst van kampioenen.

Maar niet alleen als fokker bent u bekend. Als keurmeester bent u in binnen- en buitenland bekend en niet alleen om uw kennis maar ook om de fijne manier waarop u de honden en de mensen bejegent. Kort nadat u startte met fokken volgde u de cursus AKK waarvoor u in 1982 slaagde. Dit werd gevolgd door de E&B waarvoor u in eerste instantie zakte maar in 1989 zat ook dit diploma in "the pocket". Niet voor niets zeggen we nog steeds tijdens de opleiding E&B dat de beste keurmeesters de eerste keer moeten zakken .

Daarna ging ook u het keurmeestertraject in. Het eerste ras waar u voor slaagde was uw eigen ras, de Cavalier, en was in 1994. Naast rasgroep 9 had ook rasgroep 5 uw interesse. En zo kon u tot groepskeurmeester van rasgroep 9 worden benoemd in 2005, twee jaar later in 2007 gevolgd door de rasgroep 5. Vanwege het feit dat u groepskeurmeester van rasgroep 9 bent kon u ook de toyterriers uit rasgroep 3 toevoegen aan uw lijst. Een aantal rassen volgden daarna nog zoals de Stabijhoun, Wetterhoun e.a. maar in 2013 nam u het besluit om geen examens meer te doen zodat het bij de genoemde rassen blijft.

Vanuit uw keurmeesterschap wordt u regelmatig gevraagd om te examineren of als gedelegeerde op te treden tijdens rasexamens. Daarbij horen ook de opleidingstrajecten die u met veel liefde en passie geeft samen met uw mede-examinatoren. Uw kennis van diverse rassen deelt u graag met de nieuwe generatie keurmeesters en hiervoor neemt u dan ook graag de tijd.

Maar daarmee is het nog niet gedaan. Ook als bestuurslid bij diverse rasverenigingen hebt u uw steentje bijgedragen aan de kynologie.

En als dat alles nog niet genoeg is…. om uw kennis van de Cavalier en Tibetaanse Spaniel vast te leggen hebt u een boek geschreven over dat laatste ras: "De Tibetaanse Spaniel op Nederlandse bodem"/40 jaar Tibetaanse Spaniels in Nederland (2005), hebt u de eindredactie gedaan voor het boek "De Kees"/jubileumuitgave van 75 jaar Nederlandse Keeshonden Club plus een bijdrage geleverd aan het boek "De Cavalier in Nederland".

In al die jaren hebt u dus niet stilgezeten (en dat doet u nog steeds niet) en daarmee een grote bijdrage geleverd hebt aan de kynologie in Nederland en meer in het bijzonder aan de rassen Cavalier King Charles Spaniel en Tibetaanse Spaniel.

Meer dan genoeg redenen om u vandaag de Gouden Erespeld te overhandigen.

 

 

Neem ook eens een kijkje op de website van onze zoon;  www.kruidenprikkels.nl

of op zijn andere website;

 

 www.wildeplantengastronomie.nl           www.wildeplantengastronomie.nl

 

© Kennel het Zwaard - Vanaf 1976. Klein maar select.

 

Terug naar boven